Hoppa till huvudinnehåll

Byggdagbok - gröntak

Bastun med gröntak

Gröntak, torvtak eller till och med grästak pratar vi om. Jag tycker att ett grönt tak är mer än "mysigt".

Inköpt gröntaksmatta
Så här skulle jag beskriva ett gröntak:
”Gröntak är takvegetation som består av olika växter, gräs och örter. Ofta ingår torktåliga fetbladsväxter. Gröntaket uppskattas av insekter och ger en naturlig färgskala som varierar med årstiderna. Växterna suger upp en del av regnvattnet och avlastar därmed avloppssystemet, speciellt i stadsmiljö. Gröntak isolerar, vilket gör att det är ett tyst tak och det skyddar dessutom underliggande tätskikt mot UV-strålning. Gröntak trivs bäst i ett soligt läge, och bör inte anläggas där det finns skuggande träd som dessutom kan orsaka tjocka skikt av löv till hösten.”

Susanna och Johan bekantar sig med gröntaksmattan
På Strömsös strandbastu använder jag en färdig produkt där alla ingredienser finns med i ett färdigt paket; rotskydd, vattenmagasin, jord och växtskikt. Men man kan naturligtvis även göra ett gröntak av produkter man själv samlar ihop.

Gröntaket på Bästa Bastun
Bilden visar bastutaket på "Bästa Bastun" som jag byggde på Åland tillsammans med mina uppdragsgivare. Bilden är tagen av det nyplanterade taket där vi använde sedum, mossa och taklök. Vi använde dubbla lager gräsmatta som jordlager. 10 centimeters lager på rulle som vi fick köpa av bonden i byn. Gräsmattan är bra då den binder ihop jordskiktet och vi placerade gräsytorna mot varandra så att själva gräset inte skulle få för stor växtkraft. De dubbla skikten gräsmatta har också fungerat bra som vattenmagasin. Som rotskydd använde vi en korrugerad sockelskiva och som vattentätt skikt takfilt i längsgående våder. För att säkerställa vattentätheten ytterligare gjorde vi en ventilerad spalt under filttaket, som utfördes som ett vattentätt undertak.

Skäggbräderna stöds upp av rötter
I detta läge när byggherren frågade om jag tror att taket håller vatten svarade jag;
"Ditt tak håller lika säkert tätt som att byxorna hålls uppe om du först knäpper fast hängslen, sen trär i och spänner fast ett bälte och slutligen slår in en femtumsspik genom dubbelsömmen på byxorna och in höftleden!"
Det väckte stor munterhet hos byggherren. Han döpte byggnaden till ”Bästa Bastun” efter premiärbadet. Notera kantavslutet, "skäggbräderna", som bärs upp av rötter som vi tog från vindfall på byggherrens mark.
(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.