Hoppa till huvudinnehåll

Åldersgräns för tampong?

Hej, jag är en flicka på 13 år som för en vecka sen fick mens. Jag berättade det för mamma som sa att vi skulle gå och köpa tamponger. Men min kompis som redan har mens säger att man inte ska ha tampong innan man är 20 år eller nåt sånt. Hennes mamma som är sjukvårdare hade sagt så. Är det sant?

Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar:

Det finns ingen åldersgräns eller rekommenderad ålder när det gäller tamponger. En del flickor börjar använda tampong genast då de har fått sin första mens, andra tycker aldrig att det känns som en god idé. Men så fort det känns bekvämt går det jättebra att använda tampong, om man vill det. Jag tycker att du kan fundera själv på vad som skulle kännas bra. I början tror jag att det kan vara bra att pröva på både bindor och tamponger för att se vilket som känns bättre.

Läs också