Hoppa till huvudinnehåll

Byggdagbok - terass

Matias lapar sol på terassen

Tankar kring terasser:

Lite vila mellan allt spikande
En veranda eller terrass är en plattform som normalt placeras intill en husvägg för att få vindskydd och kanske samtidigt värme från en vägg som badar i sol. Vid Strömsös strandbastu ville jag först och främst skapa en naturlig förlängning på kammaren, en förlängning ut i naturen. Jag tänker mej att vi kan komma att bygga någon form av vindskydd längre fram i programmet.
Storleken på verandan beror på användningen. Om man vill ha den som matplats tar man bordets storlek och lägger till en meter runt om. Vill man ha en gångled längs matplatsen borde reservera ytterligare en knapp meter. Många terrasser används sällan på grund av att de är för små.

Två gånger fyras plankor ger ett robust intryck
Trots allt skall man tänka på att en terrass påverkar fasadens utseende. Men om man lyckas hålla en låg profil på verandan så klarar men sig troligtvis utan räcke. Kontrollera alltid en fasadändring med din lokala byggnadsinspektör.
Verandan eller terrassen vid Strömsös strandbastu var ursprungligen ganska hög och grund längs med byggnadskroppen. Jag ville dels sänka den för att få enklare tillgänglighet och dels dra ut den på längden för att få rum för ett rejält matbord och kanske en dans i sensommarkvällen. Till locket valde jag standardplankor. De vanligaste av de vanliga, så kallade ”två-gånger-fyra”, vilket betyder 50 x 100 i millimeter. Plankorna ger ett mera robust utseende än normala verandabräder, som vanligtvis är hyvlade i storleken 28x95.

Slå in spikarna lite snett i v-form så hålls de bättre inne
Formen på den nya verandan ger ytterligare en dimension till ombyggnaden, den skapar en plats framför byggnaden. Platsen gör att man dras till byggnaden när man befinner sig på avstånd och gärna stannar i när väl kommit fram.
När du spikar plankorna, tänk på att ställa spikarna snett mot varandra så att de bildar en klo. Detta gör att spikarna inte dras ur alltför lätt. Man kan behöva syna locket då och då, så att inga spikhuvuden sticker upp, t.ex. då man skall ha barfota bryggdans.

Före Efter

(Expert: Johan Ångerman)