Hoppa till huvudinnehåll

Byggtips - terass

Terassen under arbete

Så här byggde vi Strömsöbastuns terass:Planera först
Efter att den gamla terassen var riven så gällde att sätta sig ner och planera bygget i lugn och ro. Noggrann planering besparar oftast såväl tid som pengar innan projektet är klart!Fyll på med grus och sand för ett jämnt underlag
Marken fylldes på med grus för att få ett jämnt underlag. Finare sand tillsattes för att få plattorna som terassen skall stå på att vara raka och i jämn höjd med varandra.


Mät lutningen med vattenpass
Tips!Det är inte rakt innan vattenpasset säger så!Tjära obehandlat trä
Johan använde vanliga två gånger fyra tums obehandlade plankor. För att garantera hållbarheten tjärades de.Ramen på plats
Till följande lyftes ramkonstruktionen på plattorna. Kom ihåg att sätta en bit takfilt el.dyl. mellan träet och plattorna för att undvika att plankorna börjar ruttna.När ramen är på plats spikas den mittersta stomplanken (eller vasen som den tekniska termen lyder) som ligger på den mittersta raden av plattor fast. Efter det kan de övriga två stomplankorna spikas fast.Spika, spika, spika
Sedan är det bara att börja spika fast däcksplankorna. Även här använde Johan två gånger fyra tums plankor. Lämna ett litet mellanrum mellan plankorna då de spikas fast. Spika spikarna snett mot varandra så att de bildar en klo (eller ett V). Detta gör att spikarna inte dras ur alltför lätt.Såga kanten jämn
Efter att alla brädor är på plats sågas kanten jämn.Trappsteget
Trappsteget byggdes genom att första lägga en ram av plankor ställda på kanten och sedan liggandes rakt på.Klicka på bilden till vänster för att skriva ut sprängbilden
Sprängbild:Klicka på bilden till vänster för att skriva ut en sprängbild av terasskonstuktionen i pdf-fomat.