Hoppa till huvudinnehåll

Rysk propagandaaffisch

Rysk propagandaaffisch

Camilla målar på
Det här behöver du:

  kartong 1mm
  papperskopia på porträttfoto
  kalkerpapper
  akrylfärger
  penslar i olika storlekar
  linjal
  blyertspenna

Börja med förstorad kopia
Så här gör du:
1. Börja med att förstora upp porträttet till lämplig storlek. (kopieringsapparat fungerar alldeles utmärkt). Placera in bilden på kartongen så det även finns utrymme för text och bakgrund.

Konturer på kalkerpapper
2. Lägg kalkerpappret under papperskopian och rita av längs med konturerna på ansiktet och eventuella detaljer du vill ha med.

Måla ansikten i svart och vitt
3. För att få fram ansiktets kontraster på bästa sätt, använd dig av svart färg till skuggpartierna och vitt som ansiktsfärg. Måla med pensel.

Texten ger den rätta känslan
4. Välj din egen propaganda text! Uppmaning, påstående, upprop! Använd dig av valfri texttyp och språk. Rita upp bokstäverna med blyertspenna och fyll i texten med pensel och akrylfärg.

Rena färger och ytor
5. Måla klart bakgrunden. Välj färger som vitt, svart, rött, gult. Rena färgytor.

En folkhop blir en fin detalj
6. Måla in människors siluetter i "horisonten", mitt på bilden eller i nedre kant.

Vit linje som inramning
7. Avsluta med att måla en vit linje någon centimeter innanför kanterna. Det ger affischen lite mera struktur och det rätta halvofficiella utseendet.

En blick av stål
Tips!För att få den rätta propagandakänslan välj bilder där personen/personer ser ut ur bilden, med lite fjärrskådande blick. Är bilden tagen lite snett underifrån ger det ännu mera intryck av kraft och styrka! Ingredienserna av huvudperson, starka färger och påstående med kyrilliska bokstäver ger den ryska känslan...

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Konst

Nyligen publicerat - Konst