Hoppa till huvudinnehåll

Brosch och ring av träkulor

Mössa med brosch gjord av träkulor.
Träkulsbroschen på Lees mössa. Mössa med brosch gjord av träkulor. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),lee esselström,broscher
Ring av träkulor

En skål med träkulor är en snygg inredningsdetalj i sig. Ta en handfull träkulor och du har material och t.o.m. komposition för en glassig brosch. Matcha med samma färger och lite mindre kulor till en enkel ring.

Träkulorna av fina redan i sig i en skål
Det här behöver du:

  Träkulor i olika färg och storlek:
  Måttexempel i diameter; 15mm, 12mm, 8mm, 5mm (den minsta endast till ringen)
  Fiskelina (t.ex. metrev)
  Starkt lim för trä och metall
  Broschnål
  Ringstomme med små öglor

Trä linan genom kulorna
Brosch:
1. Välj en handfull (12-20st) träkulor i olika storlek och färg. Slumpen kan ge fantastiska kombinationer så våga sätta med färger du egentligen inte tänkt.

Bind ihop en handfull kulor
2. Klipp en 50 cm lång bit av fiskelinan och knyt fast träkulorna huller om buller i varandra. Trä linan flera gånger genom samma träkula och fäst träkulorna till en klump. Variera storlekar och färg så att det blir en snygg helhet. Fäst ändan på fiskelinan omsorgsfullt.

Slipa en kula i mitten av hopen
3. Välj ut en passlig stor träkula någonstans i mitten av klumpen och slipa den platt på ena sidan med lite sandpapper. Sandpappret kan med fördel tejpas fast på bordet och ta bara en liten bit så att de övriga träkulorna inte får fula repor av sandpappret.

Sätt lim på den slipade ytan
4. Limma fast en broschnål på den platta, slipade ytan på träkulan. Låt torka ordentligt.

Limma fast en broschnål

Bind fast träkulor på ringstommen
Ringen:
Ringen gör du genom att binda fast träkulor huller om buller på ringstommen. Utnyttja öglorna på själva ringen och använd någon större träkula och många små för att få en snygg helhet.

Det får gärna bli lite bubbligt med varierande höjd på träkulorna. Prova ringen emellanåt så att kulorna inte kommer för långt ut i sidorna och försvårar användningen.

Det får gärna bli lite bubbligt med varierande höjd på träkulorna
(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk