Hoppa till huvudinnehåll

Brosch och ring av träkulor

Mössa med brosch gjord av träkulor.
Träkulsbroschen på Lees mössa. Mössa med brosch gjord av träkulor. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),lee esselström,broscher
Ring av träkulor

En skål med träkulor är en snygg inredningsdetalj i sig. Ta en handfull träkulor och du har material och t.o.m. komposition för en glassig brosch. Matcha med samma färger och lite mindre kulor till en enkel ring.

Träkulorna av fina redan i sig i en skål
Det här behöver du:

  Träkulor i olika färg och storlek:
  Måttexempel i diameter; 15mm, 12mm, 8mm, 5mm (den minsta endast till ringen)
  Fiskelina (t.ex. metrev)
  Starkt lim för trä och metall
  Broschnål
  Ringstomme med små öglor

Trä linan genom kulorna
Brosch:
1. Välj en handfull (12-20st) träkulor i olika storlek och färg. Slumpen kan ge fantastiska kombinationer så våga sätta med färger du egentligen inte tänkt.

Bind ihop en handfull kulor
2. Klipp en 50 cm lång bit av fiskelinan och knyt fast träkulorna huller om buller i varandra. Trä linan flera gånger genom samma träkula och fäst träkulorna till en klump. Variera storlekar och färg så att det blir en snygg helhet. Fäst ändan på fiskelinan omsorgsfullt.

Slipa en kula i mitten av hopen
3. Välj ut en passlig stor träkula någonstans i mitten av klumpen och slipa den platt på ena sidan med lite sandpapper. Sandpappret kan med fördel tejpas fast på bordet och ta bara en liten bit så att de övriga träkulorna inte får fula repor av sandpappret.

Sätt lim på den slipade ytan
4. Limma fast en broschnål på den platta, slipade ytan på träkulan. Låt torka ordentligt.

Limma fast en broschnål

Bind fast träkulor på ringstommen
Ringen:
Ringen gör du genom att binda fast träkulor huller om buller på ringstommen. Utnyttja öglorna på själva ringen och använd någon större träkula och många små för att få en snygg helhet.

Det får gärna bli lite bubbligt med varierande höjd på träkulorna. Prova ringen emellanåt så att kulorna inte kommer för långt ut i sidorna och försvårar användningen.

Det får gärna bli lite bubbligt med varierande höjd på träkulorna
(Expert: Lee Esselström)

 • Miljoner kan förlora hälsovård under nya ”Trumpcare”

  Omröstning för senatens vårdreform redan om en vecka.

  Senatens republikaner har offentliggjort den hälsovårdsreform som har förhandlats fram bakom stängda dörrar och kan innebära att miljoner människor förlorar tillgång till vård. Omröstningen hålls redan om en vecka och både republikaner och demokrater rasar mot hemlighetsmakeriet och tidtabellen.

 • EU förlänger sanktionerna mot Ryssland

  Sanktionerna förlängs med ett halvt år.

  EU-ländernas ledare har vid EU-toppmötet i Bryssel som väntat beslutat att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland med ett halvt år.

 • Tungslaget för Ilonen i Europa-touren i München

  Korhonen ligger bäst till av finländarna, två under par.

  Mikko Ilonen fick inte till det i första rundan i Europa-touren i München. Mikko Korhonen lyckades däremot bättre och ligger två under par.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.