Hoppa till huvudinnehåll

Vindskydd

De tre vindskydden på plats

Utmaningen är att skydda mot vind men bevara utsikten
Tankar kring vindskydd:
En blåsig dag söker man gärna upp en plats som ger skydd för vinden. Man kan också planera sin favoritplats så att den blir skyddad mot vind. En husvägg, eller ett buskage ger ofta gott vindskydd. Men man kan också bygga ett vindskydd som vi gjorde.
Växtlighet fungerar bra som vindskydd då vinden flätas in i gren- och lövverk för att formligen dö ut. Där skapas inget drag som vid helt täta vindskydd.

Armeringsnätet på plats
Vi ville ha vårt vindskydd genast så vi beslöt oss för att bygga ett. En vacker utsikt i vindriktningen får oss att anpassa höjden. Dessutom vill vi härma de fördelar naturlig växtlighet ger och göra vindskyddet glest. Dels för att man skall kunna skönja vad som finns på andra sidan vindskyddet och dels för att inte skapa för stort drag.
Vi väljer att placera det i tre delar en bit ifrån husknuten för att skapa lite dynamik. Dessutom har man bättre kontakt med området bakom vindskyddet med den placeringen.

Betongplattor med borrade hål
Det här behöver du:

  armeringsnät
  spån
  tjära

Så här gör du:
Fäst armeringsnätet i betongplattor, träbalkar eller liknande material genom att borra hål och slå in nätet i dem.

Fläta in spånen
Fläta in spånen. Om vindskyddet är långt får man ta i med rejäl kraft så det lönar sig att hålla det i rimlig längd.
Sätt en planka högst upp på nätet som 'avslutning' på vindskyddet.

Tvärslå för extra stadga
Montera ett par tvärslår för att ge vindskyddet extra stadga.
Ytbehandla. Eftersom spånen skrapas rätt ordentligt mot nätet då de flätas in lönar det sig att ytbehandla först när allt är på plats. Johan valde tjära för ytbehandlingen.

Johan och Matias brer ut tjära
(Expert: Johan Ångerman)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.