Hoppa till huvudinnehåll

Poesilådor

Poesilådor på väggen

En del har kanske gamla byråer eller trälådor ståendes hemma. Desto äldre och ojämnare yta desto bättre. För nu ska dessa lådor få nytt liv, fyllas med bokstäver och hängas upp på väggen. Lådorna fungerar som tavelduk och det fina är man får en ram på köpet!

Putsa lådorna
Det här behöver du:

  gamla byrålådor av trä
  vit grundfärg
  sandpapper
  borste eller stor pensel
  blyertspenna
  penslar i olika storlekar
  svart färg

Sandpappra
Så här gör du:
1. Börja med att sandpappra träytan och få bort översta lagret av eventuell gammal färg. All färg behöver inte putsas bort utan får agera som bottenfärg. Borsta bort skräp och damm med en stor pensel.

Måla
2. Sen är det dags att måla lådan. Även här får det bli en rätt "grov" målning, inte heltäckande utan den gamla ytan får skina igenom på vissa ställen. Måla två varv ifall du tycker att det behövs.

Kalligrafibok
3. Kalligrafiböcker har massor av vackra stilar och tips om hur pränta vackra texter för hand. Utgå från en speciell font, böckerna har hela alfabet med olika stilar, så det går att plocka ihop vilka texter som helst. Rita upp bokstäverna för hand med blyerts (går också att överföra med kalkerpapper direkt från papperskopia ifall man känner sig skakig på handen).

Färga bokstäverna
4. Fyll i bokstäverna med svart färg.
5. Efterbehandla lådan med lack ifall du vill ha en glansigare yta eller lämna den som den är.

Fäst en järntråd
6. Fäst en järntråd för att hänga upp poesilådan.
7. Häng upp på väggen!

Handtaget ger en riktigt tjusig detalj

(Expert: Camilla Forsén-Ström)

Konst

Nyligen publicerat - Konst