Hoppa till huvudinnehåll

Tala om mens med mamma

Jag är en tjej på 14 år som har haft mens i snart ett år. Jag har inte vågat säga nåt åt min mamma. Hon frågar då och då om jag har fått mens, och jag svarar bara nej... Hur ska jag säga det åt henne?

Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar:

Jag tror att många tänker precis som du och är lite oroliga över hur man ska kunna berätta det här. Samtidigt tycker jag att du verkar vara i en ganska bra situation eftersom din mamma brukar fråga dig om du har fått mens. Nästa gång hon frågar kan du ju svara att ja, nu har den kommit igång. Jag tror inte att din mamma tycker att det är en bråkdel så pinsamt eller besvärligt som du tycker. Hon vet att alla flickor utvecklas till kvinnor och får mens förr eller senare. Mens är något som är helt sunt och normalt och något som alla mammor väntar sig att deras döttrar ska få i något skede.

Läs också