Hoppa till huvudinnehåll

Eremenko dömer ut Finland

Den ryskfödde landslagsspelaren Alexej Eremenko jr säger i en rysk tidningsintervju att han ångrar att han spelat fotboll för Finland. Eremenko säger att han känner sig mer som en ryss än som en finländare och han helst skulle spela för Ryssland.

Eremenko klagar också över att han utsatts för rasistiska påhopp i Finland. Han säger att finnarna är arroganta och att han därför inte vill bo i Finland.

Finlandssvenskarna är dock mycket vänligare än finnarna och därför gillar finnar och finlandssvenskar inte varandra, säger Eremenko till tidningen Sport-Express.

-Ärligt talat trivs jag bättre i Ryssland än i Finland, eftersom jag känner mig mer rysk än finsk. Jag insåg det först när jag återvände till Moskva, säger Eremenko till Sport-Express.

Eremenko bytte klubb från italienska Lecce till ryska ligalaget FC Saturn i Moskva i januari. Eremenko har spelat 24 landskamper för Finland och var med åtta fullträffar lagets bästa målskytt i det förra VM-kvalet.
-Jag tänker inte ljuga, jag skulle hellre representera landet jag är född i, säger Eremenko.
-Tyvärr visste jag inte hurdan min framtid som fotbollsspelare blir när jag fick mitt finska medborgarskap och jag visste inte om jag någonsin skulle ha en chans att spela i det ryska landslaget. Jag ångrar mitt beslut men det finns ingen återvändo.

Eremenko berättar i intervjun att han ofta råkat ut för rasistiska kränkningar i Finland.
-Jag har fått höra en massa förolämpningar. Jag ser inte finsk ut, berättar Eremenko.
-Trots att jag representerar Finland är jag en ryss för dem. Det är en av orsakerna till att jag inte vill bo där (Finland). Jag kommer till Finland endast om jag tas ut till landslaget eller om jag ska hälsa på mina föräldrar, men i Helsingfors tänker jag aldrig mer bo, säger han.

Eremenko gillar inte heller den finska mentaliteten, enligt Sport-Express artikel.
-Svenskarna är mycket vänligare än finländarna. Därför gillar de inte varandra.

Eremenko juniors yngre bror Roman Eremenko, 19, representerar Finland i U21-landslaget.
(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport