Hoppa till huvudinnehåll

Åkerblomrörelsen - religion, mordförsök, misshandel och mened

Mordförsök och mened är inte något som i vanliga fall förknippas med en kristen rörelse. Men Maria Åkerbloms sekt skulle komma att dömas för båda två.

Maria Åkerblom föddes 1898 i Snappertuna. Hennes familj var fattig och vid tolv-års ålder började hon arbeta som piga vid olika gårdar i kommunen. Det var vid en av dem hon för första gången kom i kontakt med väckelserörelser.

Efter en svår sjukdom började också Maria själv predika. Hon blev en så kallad sömnpredikant som höll sin predikan i ett transliknande tillstånd och påstod att hennes ord kom direkt från gud.

Stora skaror samlades i Snappertuna för att höra henne predika och hon fick senare också framträda i några kyrkor i Helsingfors. Men först då Maria reste till Österbotten började hennes rörelse formas.

I Karleby och Terjärv fick Maria många anhängare och hon slog sig senare också ner i trakten. Vid den här tiden började kyrkan ta avstånd från Maria och hennes rörelse väckte mycket uppståndelse i norra Österbotten. Medlemmarna drog sig mer och mer undan samhället.

Rörelsen stämdes för att ha försökt "piska djävulen" ur en av medlemmarna och när Maria själv avfyrade en pistol på en öppen väg blev det början på hennes fall.

Maria ställdes inför rätta men frikändes då flera sektmedlemmer vittnade om att hon inte avfyrat något vapen. Medlemmarna stämdes då för mened, vilket ledde till att ännu flera sektmedlemmar ljög i rätten.

Skandalerna i Karleby gjorde att Maria bestämde sig för att rörelsen skulle flytta till Helsingfors. Medlemmarna sålde alla sina ägodelar och följde sin ledare till huvudstaden.

Men åtalen fortsatte förfölja rörelsen och något som ledde till att den så kallade inre ringen beslöt sig för att mörda en advokat som var dem på spåren. Efter mordförsöket hann myndigheterna till sist i kapp rörelsen. Maria Åkerblom fängslades men lyckades rymma flera gånger, bland annat från från fängelset i Tavastehus.

Hon satt slutligen fängslad i åtta år medan rörelsen upplöstes. Efter sina år i fängelset levde Maria ett stillsamt liv med de fåtal anhängare som fanns kvar. Hon blev bland annat känd som hunduppfödare och hade även två tama lejon.

Maria Åkerblom dog 1981 och hennes villa fick förfalla.

På 2000-talet blev intresset för Maria Åkerblom stort igen.

Källor:
Jolin Slotte: Fråga aldrig varför, tvivla aldrig mer (2011)
Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom: sändebudet med makt över liv och död (2011)
Ulla Lindqvist: Maria Åkerbloms sekreterare (1991)
Sarah Hemgård: Ständigt vidare (1996)

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet