Hoppa till huvudinnehåll

Asfaltbarn

I det första programmet av "Århundradets nyheter" undersöks boende i Finland genom tiderna. Ännu på 70-talet kunde situationen se rätt primitiv ut på landsbygden. Samtidigt som allt fler flyttade till Sverige eller storstäderna.

Vi har inte alltid haft samma höga levnadsstandard som i dag. Under det senaste århundradet har över 200 000 finländare emigrerat eller flyttat till huvudstadsregionen i hopp om ett bättre liv.

På 60- och 70-talet slogs många förorter upp kring Helsingfors. Många lovade trygghet och nya möjligheter. Men sovstäderna fick snabbt rykte om sig att vara våldsamma och farliga. Monica Friberg minns sin barndom i Gårdsbacka under 60-talet. En tid hon kommer ihåg som tryggare än dagens verklighet i förorterna.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.