Hoppa till huvudinnehåll

Barn av Finland

I dag kan Finland stoltsera med ett av de bästa skolsystemen i världen. Men finska barn har inte alltid haft det så lätt. I det tidiga 1900-talets fattiga socknar såldes ännu föräldrarlösa barn som arbetskraft.

I det här avsnittet av Århundradets nyheter tittar Eva Vikstedt närmare på hur de äldre generationerna i Finland vuxit upp. Hon intervjuar bland annat bröderna Sandvik från Terjärv som blev utplacerade på olika gårdar efter att deras pappa avlidit. Deras öde drabbade många barn i Finland eftersom barnhem ansågs opålitliga och rentav farliga.

Spädbarnsdödligheten var också hög i Finland under det tidiga 1900-talet. År 1900 dog 150 av 1000 nyfödda barn, efter inbördeskriget såg statistiken likadan ut. Det var betydligt fler spädbarn än de som dör i Kambodja eller Nigeria i dag. Men trenden svängde snabbt i Finland, mycket tack vare moderskapsförpackningen som infördes på 40-talet.

Text: Charlotta Hedman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet