Hoppa till huvudinnehåll

Bengtskär - En dröm blev sann

Fyren på Bengtskär har varit med om mycket i sitt hundraåriga liv. Den har sett både strider och blivit utsatt för vandalisering. 1995 återställdes fyren till sin forna glans. Tua Bergström var med på invigningen.

Bengtskärs fyr är byggd av samma material som finns på ön. Graniten bröts på plats och i augusti 1906 stod fyren färdig. En grå byggnad som tornar upp över Skärgårdshavet.

I slutet av 60-talet automatiserades den och ön övergavs av fyrvaktarna och deras familjer. Sedan dess har fyren fått förfalla. 1985 beslöt sig sjöfartsstyrelsen för att hyra ut den, på de villkor att hyresgästerna själv renoverade fyren. Projektet lyckades inte och 1992 tog Fortbildningscentralen vid Åbo Universitet över. Sommaren 1995 öppnades den renoverade fyren för besökare. Tua Bergström intervjuar människor med anknytning till ön, både före detta fyrvaktare och de som är ansvariga för fyrens renovering.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet