Hoppa till huvudinnehåll

Bengtskär - En dröm blev sann

Fyren på Bengtskär har varit med om mycket i sitt hundraåriga liv. Den har sett både strider och blivit utsatt för vandalisering. 1995 återställdes fyren till sin forna glans. Tua Bergström var med på invigningen.

Bengtskärs fyr är byggd av samma material som finns på ön. Graniten bröts på plats och i augusti 1906 stod fyren färdig. En grå byggnad som tornar upp över Skärgårdshavet.

I slutet av 60-talet automatiserades den och ön övergavs av fyrvaktarna och deras familjer. Sedan dess har fyren fått förfalla. 1985 beslöt sig sjöfartsstyrelsen för att hyra ut den, på de villkor att hyresgästerna själv renoverade fyren. Projektet lyckades inte och 1992 tog Fortbildningscentralen vid Åbo Universitet över. Sommaren 1995 öppnades den renoverade fyren för besökare. Tua Bergström intervjuar människor med anknytning till ön, både före detta fyrvaktare och de som är ansvariga för fyrens renovering.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.