Hoppa till huvudinnehåll

Bengtskär - En dröm blev sann

Fyren på Bengtskär har varit med om mycket i sitt hundraåriga liv. Den har sett både strider och blivit utsatt för vandalisering. 1995 återställdes fyren till sin forna glans. Tua Bergström var med på invigningen.

Bengtskärs fyr är byggd av samma material som finns på ön. Graniten bröts på plats och i augusti 1906 stod fyren färdig. En grå byggnad som tornar upp över Skärgårdshavet.

I slutet av 60-talet automatiserades den och ön övergavs av fyrvaktarna och deras familjer. Sedan dess har fyren fått förfalla. 1985 beslöt sig sjöfartsstyrelsen för att hyra ut den, på de villkor att hyresgästerna själv renoverade fyren. Projektet lyckades inte och 1992 tog Fortbildningscentralen vid Åbo Universitet över. Sommaren 1995 öppnades den renoverade fyren för besökare. Tua Bergström intervjuar människor med anknytning till ön, både före detta fyrvaktare och de som är ansvariga för fyrens renovering.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet