Hoppa till huvudinnehåll

Byaskvaller och Herrens ord

Kyrkan har spelat en stor roll i skärgårdens byar genom tiderna. I början av 1900-talet var kyrkan det enda stället där det gick att lära sig läsa. Samtidigt gav gudstjänsterna också tillfälle att skvallra och träffa bekanta från andra byar.

Astrid Eskills minns rädslan före de fruktade läsförhören. De hölls en gång per år i byarna på Iniö. Prosten kom till byn och förhörde barnen på en ABC-bok och de vuxna på Katekesen. Då gällde det att kunna sina bokstäver. Barnen hade varken gått i skola eller fått någon annan utbildning än vad de själv kunde lära sig från boken. Något som gjorde att rädslan alltid var stor före de stränga förhören.

Roligare var det att gå på gustjänst. Det gjorde man varje söndag och Hilma Eklund minns utfärderna till kyrkan. Det gällde att komma i tid så att man kunde utbyta lite skvaller med bekanta från de andra byarna. Ännu på 80-talet levde traditionen delvis kvar på Iniö. Männen samlas utanför klockstapeln för att prata, medan kvinnorna går till gravgården för att diskutera veckans händelser.

Religion och livsåskådning

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet