Hoppa till huvudinnehåll

Du är vad du äter

Du är vad du äter. Det påstår läkare och ekologiska jordbrukare i det här avsnittet av "Solarplexus". De flesta aktar sig för tillsatsämnen, men det är ännu viktigare att äta kost som är bra för hälsan, säger experterna i programmet.

Professor Herman Adlercreutz berättar att det varken lönar sig att akta sig för smuts eller tillsatsämnen. Lite smuts är dessutom bara bra eftersom det hjälper att motverka allergier. Men viktigast är trots allt att vi äter tillräckligt med råg, frukter och grönsaker. Det gäller alltså att få i sig både fibrer och vitaminer.

Ämnen som är speciellt hälsosamma är så kallade flavonoider och lignaner som bland annat finns i bär. Adlercreutz berättar också att tarmfloran är viktigt för vår hälsa och vårt immunförsvar. Därför är det bra att till exempel dricka surmjölk eller någon annan dryck som innehåller mjölksyrebakterier.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.