Hoppa till huvudinnehåll

Du är vad du äter

Du är vad du äter. Det påstår läkare och ekologiska jordbrukare i det här avsnittet av "Solarplexus". De flesta aktar sig för tillsatsämnen, men det är ännu viktigare att äta kost som är bra för hälsan, säger experterna i programmet.

Professor Herman Adlercreutz berättar att det varken lönar sig att akta sig för smuts eller tillsatsämnen. Lite smuts är dessutom bara bra eftersom det hjälper att motverka allergier. Men viktigast är trots allt att vi äter tillräckligt med råg, frukter och grönsaker. Det gäller alltså att få i sig både fibrer och vitaminer.

Ämnen som är speciellt hälsosamma är så kallade flavonoider och lignaner som bland annat finns i bär. Adlercreutz berättar också att tarmfloran är viktigt för vår hälsa och vårt immunförsvar. Därför är det bra att till exempel dricka surmjölk eller någon annan dryck som innehåller mjölksyrebakterier.

Hälsa och sjukdom

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet