Hoppa till huvudinnehåll

Ett gammalt troll på Iniö

Iniö är en av Finlands minsta kommuner. Den består av över 1000 skär och holmar. På en av dem bor 77-åriga Astrid Eskills alldeles ensam.

Astrids familj flyttade till Salmisholmen i mitten av 1800-talet. De är de enda som bott på ön och livet var hårt och ensamt redan från början. Astrid berättar att familjen var så gott som självförsörjande, de hade kor, åkermarker och fiskade.

Själv har Astrid nästan tillbringat hela sitt liv på holmen. Livet har långsamt blivit aningen bekvämare. På 50-talet kom telefonen och på 60-talet elektricitet. Astrid har levt ensam på holmen sedan makens död 1970. Hon sköter om korna och lever till stor del på samma sätt som hennes familj gjort genom generationerna.

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet