Hoppa till huvudinnehåll

Ett sekel på Iniö

Inget är sig likt för Hilma Eklund. Under största delen av hennes liv på Iniö fanns varken elektricitet eller några andra bekvämligheter. Nog har det ju varit ett skilt sekel, tycker hon.

Människor i dag har det alldeles för lätt, tycker Hilma Eklund. De känner inte till hur hårt folk jobbade i början av 1900-talet. Hilma har vuxit upp på Iniö i Åbolands skärgård. Där gick hon varje morgon ungefär tio kilometer till skolan, där hjälpte hon familjen att skörda åkrarna och att fiska. Allting tog tid och krävde både kunskap och kraft.

Hilma ser på hur seklet förändrats med oroade ögon. Månlandningen är enligt henne ännu ett tecken på människans fåfänga och dumhet. Varför kunde inte man ge pengarna åt fattiga istället för att skjuta upp dem i rymden, undrar hon.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.