Hoppa till huvudinnehåll

Följderna av massarbetslöshet?

1980 spekulerade man på vad bristen på jobb skulle komma att betyda i framtiden. Vissa analyser kom att besannas under 1990-talets ekonomiska recession..

Under det tidiga 1980-talet tycktes de mest dystra framtidsvisionerna antyda att människan förbereder sig för sin undergång. Maskinerna håller på att ta över och därför finns det allt färre jobb för oss människor. Vi blir onödiga och överflödiga. De arbetslösa drar sig undan samhället och lever avskilda från sin omvärld och ett produktivt liv.

Alla forskare var ändå inte riktig så pessimistiska när det gällde massarbetslösheten. Också lösningar på problemet föreslogs. En del ansåg att samhället måste omorganiseras och vår inställning till arbete förändras. Andra trodde att de arbetslösa snart skulle engagera sig politiskt och ruska om 80-talet.

Ändå var arbetslösheten under det tidiga 80-talet inte speciellt mycket att oroa sig över. En ekonomisk uppsving under årtiondet skapade fler jobb än det fanns arbetskraft för. Det blev ett stabilt och ekonomiskt starkt årtionde som sedan kraschlandade i 90-talets ekonomiska depression då arbetslösheten steg till oväntade höjder.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.