Hoppa till huvudinnehåll

Hyrkusken i Helsingfors

Då Gunnar Ahlgren 1912 började arbeta som droskkusk fanns det hundratals hyrkuskar som tävlade om kunder på Helsingfors gator. På 1960-talet finns bara ett fåtal kvar.

Gunnar Ahlgren hörde till de sista droskkuskarna i Helsingfors. Han började redan 1912 för att han var så förtjust i hästar. På 1960-talet är hyrkuskarna, eller droskkuskarna inte så många. Gunnar Ahlgren har arbetat som hyrkusk i 50 år. Han berättar om hur staden och gatubilderna har förändrats genom tiderna.

I Karl Sahlgrens reportage åker Gunnar Ahlgren runt staden och berättar om sitt jobb och hur gatunamn, platser och vanor har förändrats. Aglgren berättar om en tid då Skillnaden, Alexandersgatan och Esplanaden utgjorde största delen av Helsingfors centrum. Då var kaféerna öppna till tolv på kvällen och nuvarande Mannerheimvägen ännu bara en landsväg.

I en intervju gjord av Enzio Seón berättar Ahlgren mera om sitt liv som droskkusk (som Sevón kallar yrket). Gunnar Ahlgren har haft en massa hästar och han har minnen från tiden före första världskriget då ryska officerare och deras damer var hans kunder.

Ahlgren talar också om hur staden och kunderna har förändrats och hur näringen med hästen och vagnen som transportmedel håller på att försvinna. Trafiken på 1960-talet kan vara farlig för levande djur.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.