Hoppa till huvudinnehåll

Ingenjör Andrée nödlandar i Korpo

En stormig höstkväll 1893 nödlandade en luftballong vid Brunskär i Korpo. I den satt ingenjör Andrée.

Det är en stormig höstkväll 1893 i Korpo. Plötsligt ser Edward Danielsson och hans fru ett stort mörkt tygstycke som åker över hilmen. Men det är varken djävulen, eller den sista dagen som har kommit.

Det är luftballongsflygaren S.A. Andrée som tvingats nödlanda på Brunskär

Andrée var vid det här laget inte speciellt känd i sitt hemland Sverige. Det var först efter nödlandningen i Finland han blev berömd.

Och på Brunskär hade man aldrig hört talas om luftballonger innan Andrée kom nedstörtandes från himlen. Han togs om hand av

Edward Danielsson och hans familj och stannade sedan några dagar i Åbo innan han återvände till Sverige. Hans färd hade blivit den första med luftballong mellan Finland och Sverige.

I det här programmet berättar Edward Danielssons sondotter Maja Granvik om vad som egentligen hände natten då en rikssvensk äventyrare hamnade på Korpo.

Vi hör också utdrag ur Andrées egna brev till familjen Danielsson. Andrée var mycket tacksam för det varma mottagandet han fått i Finland och höll länge kontakt med sina räddare.

Den lilla ön Äskören där Andrée hittades har döpts om till Andréeskär.

1897 gav André sig i väg på sitt kanske mest kända äventyr. Han skulle nämligen åka med luftballong till Nordpolen. Andrée var själv mycket orolig för färden och tvivlade på om han skulle klara sig.

Det stora mediauppbådet kring honom gjorde det däremot svårt att backa ur. Men utfärden till Nordpolen slutade i tragedi och under den omkom Andrée tillsammans med två medresenärer.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Leo Rosenberg - ett liv

  Leo Rosenberg

  Leo Rosenbergs liv rymmer så mycket att det skulle räcka för många liv. Han har varit krigsbarn, asfaltskonstnär, spadist och trumpetist. Han har bott på många ställen men inte haft många hem.

 • Furuhjelms på Hongola gård

  Mor Helena styr i köket och dottern Christine på gården.

  Peter Berndtson har gjort en fascinerande dokumentär om Hongola gård. Och om mor och dotter Furuhjelm som styr och ställer där. Mor Helena i köket och dottern Christine på resten av gården.

Nyligen publicerat - Arkivet