Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds – från universitetsnörd till Microsofts utmanare

Linus Torvalds har visat alla världens datanördar att det går att skapa storverk från pojkrummet. Under studietiden satt Torvalds hemma och utvecklade ett eget operativsystem, spred det genom kontakter på nätet och blev sedan världskänd.

Dataprogrammet Torvalds utvecklade heter Linux. Det blev nördarnas och experternas favorit och efter succéen reste Torvalds till Silicon Valley för att göra karriär.

Linux är i dag ett namn som klingar bekant för de flesta. Operativsystemet står i klar motsats till Windows. Programmet är gratis och vem som helst kan ladda ner koden och göra egna ändringar i den. Det går alltså att skapa ett skräddarsytt Linux för sina egna behov, om man alltså är tillräckligt kunnig för att klara av det.

Linus Torvalds utvecklade Linux under sina år som studerande vid Helsingfors universitet. I den här intervjun, den första som gjordes med honom, berättar han om sin framgång och om kommande projekt.

Torvalds ses som en utmanare till Microsofts imperium, men det diskuteras inte då Bill Gates från Microsoft besöker Finland 1998. Däremot tillfrågas Gates om Microsofts intresse av Nokia.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet