Hoppa till huvudinnehåll

Med skötar, nät och not

Vår skärgård är fylld av minnen och historier. Berättelser om svunna tider som är svåra att föreställa sig i dag. Hilma Eklund berättar om hur det var att vara ung på Iniö under 1900-talets början.

Det var inte lätt att vara fiskare i den finländska skärgården. Speciellt inte om man är elva år och gärna skulle sova lite längre på morgonen. Hilma berättar om hur hon redan som barn steg upp fem på morgonen för att hjälpa familjen dra upp skötarna.

Fisket var vad de levde av under sommaren och ännu som 92-åring kommer Hilma ihåg glädjen av att se näten fulla av fisk. Hon berättar också om marknaderna i Åbo där fångsterna sedan såldes. Men det viktigaste för Hilma var ändå inte utflykten till staden, utan huvudsaken var att där fanns gott kaffe att dricka.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.