Hoppa till huvudinnehåll

Minnen från de sju haven

Kapten Uno Mörn berättar om sina minnen från de sju haven. Han har tillbringat 45 år av sitt liv till sjöss och sett många hamnstäder och stormar.

Mörns fick sin första inblick i sjömansyrket 1919, då åkte han från England till Australien. Sedan dess har han åkt den rutten otaliga gånger. Han har bland annat rundat Kap Horn 14 gånger med segelfartyg, ett världsrekord bland gamla seglare.

Mörn berättar om livet till sjöss. Om de hårda stormarna och om männen strök med under dem. Han berättar också om de långa åren på havet då han inte fick se sin fru eller sina två döttrar. Mörn kommer ihåg segelfartygens svunna tid. Själv böt han till ångbåtar efter vinterkriget och säger att livet ombord på dem var lättare, men att de inte präglades av samma känsla som segelfartygen.

Finland genom historien

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet