Hoppa till huvudinnehåll

Ordsnoken - Skandinavien

För över 2000 år sedan dök Finland för första gången upp på en karta. Det var tack vare greken Ptolemaios som kallade området under polcirkeln för Finlappeland. I det här avsnittet av "Ordsnoken" tittar Erik Snellman närmare på namn.

Varför heter Finland egentligen Finland? Enligt Snellman finns det många teorier. En del tror att namnet syftar på samerna. Andra tror att namnet har sitt ursprung i ordet finna, eftersom det mest bodde samlare och jägare i Finland under tiden när landet fick sitt namn. Andra teorier är att ordet Finn har sitt ursprung i ett fornnordiskt ord för träsk och att Finland därför betyder träskland.

Ordet för svensk och rysk är däremot lättare att räkna ut, de är dessutom nära besläktade. Det var nämligen svenska vikingar som gav namn åt Ryssland.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet