Hoppa till huvudinnehåll

På somrarna levde de unga flickorna med korna

Somrarna innebar ofta ensamt säterliv för unga flickor på landet. Gårdarnas flickor skickades ut på holmar eller ut i storskogarna för att mjölka och ta hand om korna hela sommaren.

Hilma Eklund och Astrid Eskills berättar om säterlivet på Salmisholmen i Åbolands skärgård. Hilma bodde själv där några somrar och mjölkade korna som vallades på holmen.

Enligt traditionen skulle flickorna segla ut till holmen och hämta hem mjölk så ofta de kunde. Men efter en tragisk olycka 1850, då tre mjölkerskor drunknade, slutade seglatserna. Istället skeppades mjölkerskorna ut till sina holmar och lämnades där över sommaren. Vidskepelsen och ensamheten präglade flickornas tid på holmarna. Samtidigt som Hilma kommer ihåg många lekar och spratt som spelades på öarna.

Valborg Eklund från Lappträsk berättar om hur hon vallade kor och tog hand om mjölken i östra Nylands storskogar.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet