Hoppa till huvudinnehåll

Porkala Kallbådan

Fyren på Kallbådan har varit med om mycket under sina snart 90 år. Den byggdes 1920 och ersatte den gamla fyren på Rönnskär. Den ligger på en utsatt holme och gjordes till en fortliknande byggnad för att motstå väder och vind.

Kallbådan fick sin fyr efter att båttrafiken till Helsingfors ökat i början av 1900-talet. Bygget satte igång på 20-talet och var inget lätt arbete. Stormar svepte iväg arbetsmaterial och den värsta stormen isolerade byggarbetarna på ön i en hel vecka.

Fyren står i dag tom. Fyrvaktarna har sedan länge lämnat ön och det är svårt för kommersiell trafik att ta sig ut till fyren.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.