Hoppa till huvudinnehåll

Sjösäkerheten efter Estonia

Efter Estonia-katastrofen skärptes säkerheten på färjorna i Norden. Men var åtgärderna verkligen tillräckliga för att garantera passagerarnas trygghet?

Estonia förliste på grund av att färjans bogvisir gav vika och släppte in vatten.

Efter olyckan satsades det mycket på passagerarfärjornas säkerhet. Både för att locka nya resenärer och för att alla färjor helt enkelt inte varit tillräckligt säkra tidigare.

Bland annat tillsattes en tredje port i fören och olika åtgärder vidtogs för att kunna stoppa vattenflöde på bildäcket. Men är det här tillräckligt för att garantera passagerarnas säkerhet?

Fortfarande finns det rum för misstag och "Kustkanalen" frågar sig inte om det kommer att ske en till olycka, utan när den kommer att ske.

När man minns Estonia-katastrofen 2004 diskuteras sjösäkerheten igen. Då anser de flesta att säkerheten blivit bättre.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet