Hoppa till huvudinnehåll

Sjösäkerheten efter Estonia

Efter Estonia-katastrofen skärptes säkerheten på färjorna i Norden. Men var åtgärderna verkligen tillräckliga för att garantera passagerarnas trygghet?

Estonia förliste på grund av att färjans bogvisir gav vika och släppte in vatten.

Efter olyckan satsades det mycket på passagerarfärjornas säkerhet. Både för att locka nya resenärer och för att alla färjor helt enkelt inte varit tillräckligt säkra tidigare.

Bland annat tillsattes en tredje port i fören och olika åtgärder vidtogs för att kunna stoppa vattenflöde på bildäcket. Men är det här tillräckligt för att garantera passagerarnas säkerhet?

Fortfarande finns det rum för misstag och "Kustkanalen" frågar sig inte om det kommer att ske en till olycka, utan när den kommer att ske.

När man minns Estonia-katastrofen 2004 diskuteras sjösäkerheten igen. Då anser de flesta att säkerheten blivit bättre.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet