Hoppa till huvudinnehåll

Snappspolning genom dataåldern

Datorer har blivit en naturlig del av våra liv. Här en snabbspolning genom datorernas historia i Finland.

Det här avsnittet av "Århundradets nyheter" tittar närmare på datorernas uppkomst och hur de påverkar vår vardag. Liksom många andra uppfinningar är datorn en produkt av krig. Den utvecklades från räknemaskinen under andra världskriget.

Den första datorn kom till Finland 1958 och var betydligt större än nutidens maskiner. Systemexpert Reino Ylitalo var med från början. Han berättar att det kunde bli så varmt på arbetsplatsen att de flesta gick i simbyxor under kvällsskiftet.

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.