Hoppa till huvudinnehåll

Solarplexus: Naturhälsa

Kan naturen läka alla sår, även psykiska? Den frågan ställs i det här avsnittet av "Solarplexus". Här berättar både psykologer och privatpersoner om deras erfarenheter av naturens läkande kraft.

För tio år sedan var Carola Timper djupt deprimerad. Hon hade fått diagnosen utbrändhet och hade försökt ta sitt liv flera gånger.

Men alla försök hade stoppats av någon närstående i hennes omgivning. Därför beslöt hon sig för att ta sig bort från alla människor och från storstadens buller.

Hon reste upp till Lappland för att där försöka ta sitt liv. Men när hon väl kom fram skedde en förändring. Naturen i norra Finland var så mäktig att hon beslöt sig för att leva lite längre för att utforska den. Carola stannade i Lappland i flera månader och kände sig sedan tillräckligt stark för att återvända till vardagen.

Också forskning pekar på att naturen är ett bra läkemedel mot stress och depression. Stressade människor uppmanas gå ut i naturen, promenera eller sköta en trädgård. Naturen kräver inget av oss, berättar några av psykologerna i programmet. Därför är den så viktig.

Text: Charlotta Hedman

Finland genom historien

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet