Hoppa till huvudinnehåll

Sorg och spekulationer två dagar efter Estoniakatastrofen

Dagen efter Estoniakatastrofen fylldes nyheterna av intervjuer med överlevande och spekulationer om hur färjan förlist.

Kvällens TV-nytt den 29 september 1994 koncentrerade sig nästan uteslutande på Estoniakatastrofen. De första ögonvittnesbeskrivningarna börjar synas i medierna och landssorg utlyses i Sverige och Estland.

I Finland pågick fortfarande räddningsarbetet, fastän det då främst handlade om att hämta upp så många omkomna som möjligt från vågorna. Samtidigt blev det tal om att bärga Estonia, något som de flesta ansåg vara en självklarhet. I dag debatteras frågan fortfarande, men den svenska regeringen anser att Estonia inte skall bärgas. Istället har gravfrid utlysts över platsen. Det är meningen att både fartyget och de omkomna som sjönk med henne skall få ligga ostörda på havets botten.

I barnprogrammet X-tra talar man om hur man skall kunna gå vidare efter det här. Om livräddning och sorg

Text: Charlotta Hedman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.