Hoppa till huvudinnehåll

Spöken och troll i skärgården

Tron på troll och spöken var inget ovanligt i det tidiga 1900-talets skärgårdssamhällen. Astrid Eskills berättar här om gamla seder och gammal folktro på Iniö.

Astrid bor fortfarande kvar ensam i sitt barndomshem på Salmisholm. Hon är inte längre rädd för spöken och troll, men berättar att tron på dem var utbredd då hon var yngre. Bland annat gällde det att döpa ett barn så fort som möjligt efter att det var fött, annars kunde det gå illa.

Naturen spelade också en viktigt roll i Salmisholms invånares vardag. Solen, månen och stjärnorna var viktiga både för fiske och för jordbruk. Det gällde för holmens män och kvinnor att lyckas tyda naturmärkena rätt. Till och med morgonrodnaden var viktig för fisket.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet