Hoppa till huvudinnehåll

Systrar, det är morgon

Under 70-talet spred sig den radikala feminismen runt världen. Vid 80-talets början hade den även kommit till Finland. I hela landet började kvinnor organisera sig både politiskt och i så kallade kvinnogrupper.

En hel generation började plötsligt greppa efter Simone de Beauvoirs och Germaine Greers böcker. Kvinnan skulle bli medveten, hon skulle förstå förtrycket och ta sig ur det. Under 70-talet var radikalismen som störst. Men ur den föddes ett jämlikare samhälle.

I programmet "Systrar, det är morgon" diskuterar Christine Saarukka och Britta Lindblom feminism och intervjuar även kvinnor i olika kvinnogrupper runt om i Finland. Det blir många olika röster som kommer fram, frånskilda mördrar, stadsbor, landsortsbor och invandrare. Alla berättar de om vad det feministiska uppvaknandet har betytt för dem.

Text: Charlotta Hedman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet