Hoppa till huvudinnehåll

Trångt om saligheten

I Finland bor det fortfarande människor som inte har ett hem. Människor som aldrig har haft ett hem. De är storstädernas ofta osynliga befolkning. De bostadslösa.

I dag finns ungefär 8000 bostadslösa i Finland. De flesta av dem finns i huvudstadsregionen.
Saku är en av dem. Han bor i ett skjul i skogen och försöker klara sig så gott det går. Mat får han från potatis som han kokar över öppen eld i en liten gryta. Men värme eller trygghet är svårare att hitta.

Antero bor på fem kvadrat i Frälsningsarméns härbärge i Berghäll. Hans liv har varit ett långt omkringflyttande och rotlösheten har satt sina spår. Anteros mamma flydde med sina två pojkar från Salla till Österbotten under kriget. Där dog hon och Antero och hans bror placerades ut i olika fosterhem. Sedan dess har känslan av att aldrig ha ett hem rotat sig djupt i Antero.

Han flyttade till Sverige för att jobba som busschaufför. Men jobbet blev inte långvarigt och i dag är Antero tillbaka i Helsingfors. Han lever sitt liv så gott det går, men bitterheten över forna misstag sitter djupt.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.