Hoppa till huvudinnehåll

Utö är Finlands sydligaste ö

Utö fyr ligger på Finlands sydligaste ö. Den är också en av landets äldsta fyrar. Utö är en av de få fyröar som haft en fast befolkning. I filmen Människor på en ö får vi ett charmigt reportage från Utö 1964.

Utö är Finlands sydligaste bebodda ö, belägen i Skärgårdshavet cirka 80 kilometer från fastlandet. Ön hör till Pargas stad (tidigare till Korpo kommun).

Redan på 1500-talet skickades fiskare ut till ön för att spana efter skepp och tända eldar. Utö var känt som hamnplats från mitten av 1600-talet. Lotsningen och farleden var sedan den faktor som mest styrde och utvecklade livet på ön 300 år framåt. Under 1740-talet fick Utö en fast bosättning.

Utös första fyr uppfördes 1753. Tornet sprängdes sönder under 1808-09 års krig och fyren som vi kan se i dag byggdes 1814. Under den ryska tiden ökade lots- och fyrvaktartjänsterna kraftigt på Utö och en liten tullstation grundades på ön. Under första världskriget förändrade ryssarna bybilden rejält, bland annat genom att lägga en kullerstensgata och en järnvägsräls för ammunitionstransport genom byn.

1964 besöker vi ön och får höra om det mesta om ön, dess invånare, skolan som är livskraftig trots få elever och fyren med dess fina prismor. Utö är en ö som är utsatt för stormar och oväder. Bland dem bl.a. stormen när S/s Park Victory förliste och när Estonia sjönk. Vi får höra mer om fyren i reportaget från 1999.

Militären var en viktig del av Utö fram till 2005 då den drog sig tillbaka från ön slutgiltigt. Arméns bostäder i byn är idag hyresbostäder för året om boende och kasernen har köpts av en hotellföretagare. och då är de flesta av dem militärer stationerade på ön.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet