Hoppa till huvudinnehåll

Vårt bästa arv - Finlands väg till självständighet

Finlands väg till självständighet har varit lång och svår. I programserien "Vårt bästa arv" blandas radioklipp från 1900-talets början med analyser av dagsläget under det sena 80-talet.

Den sjätte december 1917 förklarar Finland sig självständigt. I den första delen av "Vårt bästa arv" hör vi radiomeddelandet som ännu finns ännu bevarat. Resten av programmet tittar närmare på de första stegen i vår väg till självständighet. Regeringen i ett självstyrande Finland var tvungen att reformeras, det gällde att bestämma sig för om Finland skulle bli en republik eller en monarki.

Den andra delen i programserien saknas tyvärr. Men i det tredje avsnittet har vi redan förflyttat oss till 70-talet och 80-talets Finland. Stora förändring sker både i världspolitiken och inom Finland. President Kekkonens avgång innebär på många sätt ett skifte inom inrikespolitiken. Mera debatt tillåts och Finland börjar samtidigt söka sig allt närmare Europa.

Finland genom historien

Självständighetsdagen och slottsbalen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet