Hoppa till huvudinnehåll

Vårt bästa arv - Finlands väg till självständighet

Finlands väg till självständighet har varit lång och svår. I programserien "Vårt bästa arv" blandas radioklipp från 1900-talets början med analyser av dagsläget under det sena 80-talet.

Den sjätte december 1917 förklarar Finland sig självständigt. I den första delen av "Vårt bästa arv" hör vi radiomeddelandet som ännu finns ännu bevarat. Resten av programmet tittar närmare på de första stegen i vår väg till självständighet. Regeringen i ett självstyrande Finland var tvungen att reformeras, det gällde att bestämma sig för om Finland skulle bli en republik eller en monarki.

Den andra delen i programserien saknas tyvärr. Men i det tredje avsnittet har vi redan förflyttat oss till 70-talet och 80-talets Finland. Stora förändring sker både i världspolitiken och inom Finland. President Kekkonens avgång innebär på många sätt ett skifte inom inrikespolitiken. Mera debatt tillåts och Finland börjar samtidigt söka sig allt närmare Europa.

Finland genom historien

Självständighetsdagen och festen på slottet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet