Hoppa till huvudinnehåll

Kryddträdgård - skörda, torka och använda kryddväxter

Kryddträdgården på Strömsö har skördats.
Kryddträdgården på Strömsö har skördats. Kryddträdgården på Strömsö har skördats. Bild: YLE/Strömsö kryddträdgård

Har man lyckats bra med sin kryddträdgård kan den när hösten kommer fullkomligt svämma över av härligt aromatiska och doftande kryddväxter. En stor del har säkert använts under hela sommaren för att ge smak och doft i goda maträtter, men vad skall man göra med resten? Här kommer bl a några tips till olika saker man kan göra av dem, t ex små presenter som man kan ge bort till släkt och vänner.

Kryddskördning på gång

Se även:

Anläggning av planteringsytan till kryddträdgården
Plantering av kryddträdgården
Vintertäckning av kryddträdgården

Skörd och förvaring av kryddväxter:

De flesta kryddväxter är som mest aromatiska före blomningen och skördas helst på förmiddagen, vid torr väderlek, då daggen har avdunstat från bladen. Man kan naturligtvis skörda under hela sommaren vartefter man behöver dem.
På hösten kan sista skörden av ettåriga kryddväxter, som t ex basilika och mejram, göras precis innan frosten kommer, genom att man klipper av hela växten. Fleråriga, vedartade växter bör skördas i god tid innan det blir kallt, annars klarar de inte vintern. Nya snittytor är känsliga för kyla. Man klipper endast av de örtartade skotten och tar jämnt runtom plantan så att den bevarar sin form.

Catharina och Matias skördar

Kryddväxterna kan torkas hängande i små knippen eller så torkas endast bladen (basilika) utbredda i tunna lager på t ex papper på ett torrt, luftigt och gärna mörkt ställe. När bladen är så torra att de kan smulas mellan fingrarna kan de förvaras i tättslutande, helst mörka burkar i rumstemperatur. Bladen skall hållas så hela som möjligt, då bevaras smaken bäst. Om de krossas eller smulas före användning kommer smaken bättre fram.
Frysning av färska kryddväxter går också bra! De klipps i lämpliga bitar och packas tätt i glas- eller plastburkar med lock, fryspåsar eller fryslådor för iskuber. T ex fransk dragon, gräslök, fänkål, dill och persilja blir bättre som frysta än som torkade. Behöver inte tinas upp före användning.

Örtsalt:

1 del salt (flingsalt, havssalt el kvarnsalt)
1,5 delar färska örter

Salt strös över de finhackade örterna

Använd en sorts kryddväxt eller gör en blandning av flera. Örterna hackas mycket fint i små, små bitar och breds ut i ett jämnt och ganska tunt lager på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Saltet strös ovanpå. Blandningen torkas i ugnen i 50 grader ca 1,5 timmar. Kom ihåg att lämna ugnsluckan på glänt! Stick in skaftet av t ex en träslev i springan. När örtsaltet är färdigt packas det i vackra små glasburkar med fina etiketter.

Och sedan i ugnen
Catharina hade gjort flera olika örtsalter. Ett av endast basilika och flingsalt, ett annat av libsticka, persilja och flingsalt och ett tredje av kinesisk gräslök, persilja, timjan och kvarnsalt.
Matias gjorde ett örtsalt av salvia, timjan, rosmarin, basilika och havssalt.
TIPS!Det finns att köpa engångssaltkvarnar i matbutikerna som kan öppnas, tömmas och fyllas på med en egen örtsaltblandning!

Badsalt i påsar:

Sy tygpåsar av något glest linne eller bomullstyg. Fyll påsen med färska kvistar av kryddväxter ( t ex citronmeliss eller pepparmynta ) och havssalt. Låt dra i badvattnet för ett uppfriskande bad.
Marie Antoinettes badsalt lär ha bestått av 1 del mejram, 1 del timjan och 1 del havssalt.

Påsar med badsalt

Pepparmyntakrans:

Ta några långa kvistar av pepparmynta och vrid dem till en krans och fäst ändarna genom att vira dem om varandra. Fyll på med mera kvistar så att blommorna ligger ovanpå kransen och pekar utåt medan stjälkarna viras kring kransbottnen. Om det är svårt att få stjälkarna att hållas av sej själv kan man naturligtvis ta hjälp av ett vackert band som binds runt kransen.

Kransen torkas liggande på ett torrt och luftigt ställe. Därefter kan den hängas upp i köket och bladen används till ett uppiggande pepparmyntate. Ett gott te gör man på ca 5 blad i 1 mugg hett vatten. En tesked honung i teet är jättegott!

Pepparmyntakrans

Lavendelsocker:

1 näve lavendelknoppar
1 kg strösocker

Örtte

Blanda lavendelknopparna med strösockret i en vacker glasburk och låt stå några veckor. Skaka burken nu och då. Sockret används för att sätta litet piff på olika bakverk.

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård