Hoppa till huvudinnehåll

Stor höstkrans med trädgårdsredskap

Dörrkrans i höstfärger med trädgårdsverktyg
Dörrkrans i höstfärger med trädgårdsverktyg Bild: Svenska Yle/Strömsö krans

När hösten är i antågande är det dags att ordna upp litet i trädgården inför vintern. Plötsligt kan det hända att man hittar några bortglömda trädgårdsredskap som har legat ute och rostat. Då är det lätt hänt att man börjar, som Catharina, fundera vad man kunde använda dem till.

Stor höstkrans med trädgårdsredskap


Material:

  • långa kvistar av olika slag, t ex rönn, björk, måbär, hägg, brudspirea
  • järntråd, minst 2 mm grov
  • grovt juterep, t ex grönt
  • 3 st trädgårdsredskap av olika slag, gärna gamla och rostiga
  • lerkrukor med patina
  • övriga dekorationer: äpplen, rönnbär, barrknippen, kottar, mossiga grenstumpar, björkrisbollar, mm.
  • spoltråd, 0,9 mm
  • limpistolSusanna och Catharina med kransen under arbeteSå här gör du:


Ta flera långa kvistar och vira runt kransen tills den känns stadig
- Ta en ca 2 m lång kvist och forma den till en krans som är 70 - 80 cm i diameter. Fäst ändarna ordentligt med spoltråden. Ta flera långa kvistar och vira runt kransen tills den känns stadig.Forma en rundel med 6 - 7 st piggar för att fästa äpplen
- Forma en rundel med 6 - 7 st piggar (ca 5 cm långa) av den grova järntråden. Den skall vara lika stor som kransen. Piggarna placeras med lite ojämna mellanrum. Ändarna på järntråden vrids runt varandra så att rundeln hålls ihop.Placera järntrådsrundeln på kransbottnet så att piggarna står rakt upp
- Placera järntrådsrundeln på kransbottnen så att piggarna står rakt upp och fäst den genom att vira några långa kvistar till runt kransen. På piggarna skall äpplena tryckas fast när kransbottnen är klart.Gör en rosett av juterep
- När kransbottnen har önskad tjocklek binds det grova juterepet ( 3 st bredvid varandra ) ca 7 varv runt kransen och fästs med en stor rosett upptill. Istället för juterep kan man använda ett vackert tygband eller bast.Fäst ett par gamla lerkrukor nertill på kransen
- Fäst ett par gamla lerkrukor nertill på kransen genom att lägga en grov järntråd eller pinne på botten av krukan. Vira dubbel spoltråd runt pinnen och dra ut ändarna genom hålet i botten. Spänn fast krukorna ordentligt med spoltråden i kransbottnen. Krukorna kan senare fyllas med t ex kottar.Ta trädgårdsredskapen och fäst här och där med spoltråd
- Ta trädgårdsredskapen och fäst här och där med spoltråd i kransbottnen.
- Äpplena trycks fast på järntrådspinnarna.Limma fast mindre dekorationer som kottar
- Limma med limpistolen eller fäst med spoltråd de övriga dekorationerna där det ännu finns plats på kransen.
- Till sist gör du en ordentlig upphängningsögla av den grova järntråden upptill på baksidan av kransen. Kom ihåg att kransen är tung!Tips! Vill man ha en mycket hållbar krans inomhus kan man använda konstgjorda äpplen.

- Häng kransen på en bastant dörr, ett staket eller en lidervägg. Naturligtvis kan den också hänga inomhus, men då skrumpnar äpplena fortare. Det är enkelt att byta ut dem till nya, fräscha eftersom de är fasttryckta på piggar.Höstkransen, detalj

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård