Hoppa till huvudinnehåll

Alfred Hitchcock i Helsingfors

I slutet av sin karriär planerade Alfred Hitchcock att göra en film i Finland. Inspelningarna skulle ha skett i Tavastehus och 1968 besökte regissören Finland för att bekanta sig med landet.

Alfred Hitchcock har lämnat djupa spår efter sig i filmbranschen. Filmer som "Psycho", "Fåglarna" och "Vertigo" hör till klassikerna inom thrillergenren och Hitchcock själv anses vara de nervkittlande filmernas anfader. Men regissören var också känd som en besvärlig kontrollfreak som tvingade sina skådespelare att göra omtagning efter omtagning.

Hitchcock föddes i England och inledde sin karriär utanför Hollywood. Före andra världskriget lockades han ändå till USA. Där började han snabbt strida med de stora producenterna som till stor del kontrollerade den tidens filmindustri. Hitchcock lyckades så småningom göra skaka av sig deras regler och fick ganska fria händer i en filmbransch där konstnärlig integritet inte betydde speciellt mycket.

I slutet av 60-talet hade Hitchcock redan sina bästa år bakom sig. Han hade då fått för sig att göra ett antal filmer i Skandinavien. En av dem skulle bli "Short nights", som skulle utspela sig i Finland. I den här intervjun berättar Hitchcock om sina planer och meddelar att han inte tänker besöka den finländska bastun. "Jag ser inte bra ut i simdräkt", berättar han.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.