Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Vilhelm Moberg om sitt liv och sitt förhållande till Finland

Vilhelm Moberg, SVT 1937
Vilhelm Moberg, SVT 1937 Vilhelm Moberg, SVT 1937 Bild: Bertil Danielsson, SVT Bild Svartvitt,1937,Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg växte upp i ett fattigt bondehem i Småland. Redan som ung ville han skildra bondelivet på ett realistiskt sätt. Något som ledde till en bokserie som i dag hör till den klassiska nordiska litteraturen.

Här intervjuas Vilhelm Moberg av P. O. Barck 1957. Moberg berättar om sitt författarskap och om sitt förhållande till Finland.

Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige är fyra klassiker som fått stor publik tack vare filmatiseringar och populära musikaler.

Vilhelm Moberg hade alltid stora författarambitioner. Han började skriva när blev fängslad under sin militärtjänstgöring eftersom han kommit för sent från en permission. Resultatet blev en bok han gav ut på eget förlag. Den sålde inte alls och Moberg dumpade en stor del av upplagan i en sjö nära sitt hem. Trots det var Moberg fast besluten att fortsätta skriva.

Moberg bodde i USA under korta perioder och började skriva Utvandrar-serien i början av 40-talet. Böckerna skulle snabbt göra honom till en av Sveriges mest populära och kontroversiella författare. Moberg var nämligen inte den som höll tyst i känsliga politiska debatter. Han motsatte sig bland annat det svenska kungahuset

Kultur

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.