Hoppa till huvudinnehåll

GeeBee hemma i Vallgård

På 30-talet rådde det GeeBee-feber i Finland. Boxaren från Vallgård höll på att ta sig in på den internationella arenan.

Som 54-åring besöker Bärlund återigen sin barndoms Helsingfors, där hans namn fortfarande är på allas läppar.

GeeBee inledde sin karriär i boxningsringen som 17-åring och klättrade snabbt upp i rang. 1934 blev han Europamästare och efter det bar det av till USA och en karriär som proffsboxare.

Men snart började åldern ta ut sin rätt och 1947 klev GeeBee in i boxningsringen för sista gången. Efter det började han arbeta som byggarbetare i New York-området där han och familjen bodde.

Bärlund har bott i USA i över 18 år då han åter igen besöker sina hemtrakter. Med sig har han frun Eva som stått vid hans sida genom åren. Livet i USA verkar ganska normalt. Bärlund berättar att han på fritiden helst klipper gräs.

Intervjuaren Sevon gör sitt bästa för att mjölka paret på anekdoter om den lyx de lever i. Men paret Bärlund verkar ganska anspråkslösa. De längtar båda hem till Norden ibland, men har beslutat sig för att stanna i New Jersey. Bärlund dog i USA 1982, han blev 71 år gammal.

Text: Charlotta Hedman

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet