Hoppa till huvudinnehåll

Virkad matta som en stenlagd gång

Hopp från sten till sten

Av gamla lakan och gardiner blir det utmärkta mattrasor, precis såna som man vävde med förr, men här behövs ingen vävstol utan bara en extra grov virknål att virka många små rundlar med. Ju mer urtvättade textilier destu skönare material att arbeta med. Lee har valt att göra många delar i olika storlekar som sedan sys ihop till en liten stenlagd gång, som lockar en att hoppa från sten till sten.

Lee river trasstrimlor till mattan
Det här behöver du:

  Gamla lakan och gardiner i passande färger, mönstrat ger mer liv.
  Virknål nr 10
  Grov synål
  Sytråd
  Fiskegarn
  Sax

Lee klipper remsor av tyg
Så här gör du:
1. Klipp hack och riv längs trådriktningen ca 2cm breda sammanhängande remsor, när du kommer till kanten, lämna ett par cm och klipp nytt hack 2cm nedanför och riv igen.
2. Nysta upp remsorna till nystan.

Börja med 4-6 luftmaskor och ta ihop till en ring
3. Börja med 4-6 luftmaskor och ta ihop till en ring.

Bygg sedan på med fasta maskor, i början med ett par nedtag4. Bygg sedan på med fasta maskor, i början med ett par nedtag på samma ställe så att maskantalet ökar.

Tryck rundlarna mot platt yta för att se att de håller formen5. Virka passligt stora rundlar. Här har använts allt mellan 10 - 40cm i diameter. Maskantalet ökas gradvis, mycket i början och mindre sedan, bäst är att alltid emellanåt sätta ner arbetet plant på ett bord. Om kanterna börjar stiga upp och formas till en skål är det bara att backa, repa upp och virka med fler maskor. Blir det däremot knöligt och buckligt är det för många maskor och då är det bara att backa lite och virka med färre antal maskor.

Fäst alla ändor6. Fäst alla ändor.

7. När du fått önskat antal rundlar är det bara att placera dem bredvid och efter varandra med lite variation i färg och storlek, så att de blir som en liten stenlagd, slingrande gång.
8. Sy ihop rundlarna vid varandra med fiskegarn, genom båda maskbågarna så att sömmen döljs så bra som möjligt.

Sy ihop rundlarna vid varandra med fiskegarn
(Expert: Lee Esselström)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.