Hoppa till huvudinnehåll

Sy ett säckstolsöverdrag som ser ut som en kaktus

Kaktussittsäcken i sin naturliga miljö

Säckstolen håller på att bli en populär sittmöbel igen, så nu är det bara att gräva fram den ur gömmorna och sy ett nytt fräscht överdrag. Lee gör en kaktus till präriehörnan men med samma grundmönster kan du göra en hare eller hund i 70-talsstuk eller varför inte ett riktigt enkelt överdrag med ett snyggt tyg som passar din egen inredning.Klicka på bilden för att skriva ut mallar i pdf-format

  • Till säckstolsöverdraget behöver du:
  • Tyg (manchester ca 3m beroende på säckstolens storlek och tygets bredd)
  • Sytråd i passande färg
  • Dragkedja 60 cm lång
  • Resttyger till taggar och blomma

Mallar:
» Klicka här för att skriva ut mallar i pdf-format
OBS! Ritningen är i A3-storlek och fördelad på fyra ark som måste klistras ihop. Om ni inte har möjlighet att skriva ut i annat än A4 så måste ni förstora mallarna med det dubbla.Skriv ut mallarna och mät ut de exakta måtten
1. Skriv ut mönstermallarna och kontrollmät med din säckstol (Lee har här gjort en tajtare variant för att få ett rundare och bulligare format).Lägg till sömnsmån och märk ut platsen för dragkedjan
2. Lägg ut mönstermallarna på dubbelvikt tyg och rita runt med krita. Lägg till 1cm sömsmån utom där dragkedjan ska komma, där behövs 3cm sömsmån i ena kanten. Det ska bli 4 vanliga klyftor och 2 med sömsmån för dragkedja.Sy avigsidan med extra stora stygn
3. Överkasta dragkedjskanterna. Dölj dragkedjan genom att sy ihop de båda klyftorna från avigan med extra stora stygn där dragkedjan ska komma. I början och slutet på klyftorna sys normal söm som fästs ordentligt.Klyvpressa sömmen
4. Klyvpressa sömmen.Nåla fast dragkedjan
5. Nåla fast dragkedjan så att den kommer precis på mitten på den klyvpressade sömmen. Dragkedjan läggs alltså under tyget och nålarna från rätan så att de går att plocka bort när man syr.Sy fast dragkedjan
6. Sy med pressarfot för dragkedja om du har en sådan - annars går det också med en vanlig pressarfot. Sy fast dragkedjan från rätan med raksöm ca 0,8 mm från den klyvpressade sömmen. Dragkedjskläppen måste dras undan medan du syr, låt då nålen vara nere i tyget och lyft bara pressarfoten så att du kan dra förbi kläppen och sänk sedan pressarfoten och fortsätt sy.Sprätta bort de stora stygnen
7. Sprätta bort de stora stygnen så att dragkedjan kommer fram.Sy ihop alla klyftor sida vid sida
8. Sy ihop alla klyftor sida vid sida.Sväng fodralet till rätan och sy fast en överklädd knapp
9. Öppna dragkedjan och sy fast bottenplattan, dragkedjan måste vara öppen för att du ska kunna använda och svänga fodralet till rätan.

10. Sväng fodralet till rätan och sy fast en överklädd knapp där klyftorna möts.Sy taggar och blomma enligt mönster
11. Sy taggar och blomma enligt mönster, sväng till rätan och fyll taggen med vadd. Blommans mitt kan fyllas med lite vadd och sys fast i kronbladen. Lee valde tyger med olika struktur och material för att stimulera barnens känselsinne.

12. Sy fast blomma och taggar för hand.Taggarna och blomman gör kaktusen
Tvättråd:
Se tygets rekommendationer!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk