Hoppa till huvudinnehåll

YLE-hjälpen - BänkUnik

Bänk Unik snickrad på Strömsö av Lee och Jim står också under klubban. Bänken är även med i Ylehjälpen insändningen i TV2. Är det du som lovat största bidraget för bänken, hoppas arrangörerna att du kan ta åka till Tammerfors och ta emot den i direktsändningen.

» Ylehjälpens officiella hemsida
Om BänkUnik:
Strömsös experter Jim Björni och Lee Esselström har tillsammans designat och tillverkat en alldeles speciell liten bänk kallad "BänkUnik". En liten sittmöbel för en eller två personer.

Idén var att skapa en exklusiv, skulptural inredningsdetalj för en offentlig miljö eller ett estetiskt hem. Ledord under processen var nordisk skogskänsla, enkelhet och eftertanke, vila och inspiration. Det unika ligger i materialval och utförande.

Allt har sitt ursprung från en snedplanterad tall som fått växa krokig, dess form blev sittytans form. Benen är lätt svarvade och oljade, liksom övrig träyta. Till bänken hör den tunna handbroderade sittdynan, ett specialbeställt grått runstensylletyg med inslag av grönt och brunt med yllebroderi i mörkbrunt. Mönstret är en fri komposition av enkla buskrosor.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Naturen viktigast för invånarna i Valkomområdet

  Lovisa frågade invånarna hur området skall utvecklas.

  Naturvärden bör bevaras och företagsamheten styras till Valkom hamn. Det anser Lovisaborna i en färsk enkät inför en kommande delgeneralplan.

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.