Hoppa till huvudinnehåll

YLE-hjälpen - BänkUnik

Bänk Unik snickrad på Strömsö av Lee och Jim står också under klubban. Bänken är även med i Ylehjälpen insändningen i TV2. Är det du som lovat största bidraget för bänken, hoppas arrangörerna att du kan ta åka till Tammerfors och ta emot den i direktsändningen.

» Ylehjälpens officiella hemsida
Om BänkUnik:
Strömsös experter Jim Björni och Lee Esselström har tillsammans designat och tillverkat en alldeles speciell liten bänk kallad "BänkUnik". En liten sittmöbel för en eller två personer.

Idén var att skapa en exklusiv, skulptural inredningsdetalj för en offentlig miljö eller ett estetiskt hem. Ledord under processen var nordisk skogskänsla, enkelhet och eftertanke, vila och inspiration. Det unika ligger i materialval och utförande.

Allt har sitt ursprung från en snedplanterad tall som fått växa krokig, dess form blev sittytans form. Benen är lätt svarvade och oljade, liksom övrig träyta. Till bänken hör den tunna handbroderade sittdynan, ett specialbeställt grått runstensylletyg med inslag av grönt och brunt med yllebroderi i mörkbrunt. Mönstret är en fri komposition av enkla buskrosor.

 • Orginalskådespelare i The Bold and the Beautiful.

  Ge din kompis en ålderskris

  Om du ännu inte har haft en ålderskris så har du det snart.

  Är du äldre än Sovjetuniones första McDonald's? Är du lika gammal som internet? Vi skapade en lista där du kan se hur gammal du och dina vänner egentligen är.

 • Eld.

  Brand sprider rök i Brahestads centrum

  Branden härjar i gammal affärsbyggnad.

  Det brinner i en gammal affärsbyggnad i centrum av Brahestad i Norra Österbotten. Jourhavande brandmästaren uppger att byggnaden stod tom och att man inte misstänker att någon är inne i den.

 • Anneli Jäderholm står vid universitetsstranden i Vasa. Hon har en svart kappa på sig och en blå skjorta. Hon bär stora svartskalmade glasögon och har medellångt mörkt hår.

  "Motion och natur botar depression bättre än läkemedel"

  Läkare önskar frisk luft och gemenskap som rehabilitering.

  Att vistas i naturen och bland djur kan ha bra följder för någon som lider av psykisk sjukdom. Men det är ingen självklarhet att få ta till naturen som en rehabiliteringsmetod, trots att läkare kan rekommendera det.

Nyligen publicerat - Bygga och bo