Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt hög radioaktivitet i Sverige 1986

På morgonen den 28 april 1986 evakuerades ett kärnkraftverk i Sverige. Orsaken var att ovanligt höga halter radioaktivitet uppmätts kring kraftverket. Men strålningen kom inte från det svenska kärnkraftverket, utan från en då ännu okänd källa.

Dagen efter att reaktorn i Tjernobyls kärnkraftverk hade exploderat var katastrofen bara ett faktum för invånarna kring staden. Och antagligen för en del sovjetiska ledare. Resten av omvärlden kunde bara spekulera i vad som hade inträffat.

I Finland och Sverige uppmättes ovanligt höga halter av radioaktivitet och fingret pekades snabbt mot Sovjetunionen. Vindriktning den dagen var sådan att ett radioaktivt moln kunde ha spridits västerut. Men på andra sidan järnridån teg ännu politikerna. Det var först inom de kommande dagarna som katastrofens omfattning skulle klarna i både öst och väst.

Läs mera:

Karta Tjernobyl och Europa, 1986

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet