Hoppa till huvudinnehåll

Att leva i Tjernobyls skugga

I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Följderna av Tjernobylolyckan syns fortfarande i Ukraina. Tv-nytts Anna-Lena Laurén har besökt den förbjudna zonen kring Tjernobyl och staden Pripjat. I dag är Tjernobyls trasiga reaktor fyra intäckt i en betongsarkofag. Men sarkofagen läcker och radioaktiva utsläpp sipprar fortfarande ut från kärnkraftverket.

Oleg Zuikov växte upp i Pripjat. Idag har hans skola vuxit igen. Naturen har tagit över. I byn Illitsi bor dock många människor. Sköldkörtelproblem är vanliga hos befolkningen i områdena kring det forna kärnkraftverket.

Kerstin Kronvall besöker byn Ditjatki 2011. Det är en by som är nästan övergiven. Folk är rädda för strålningen. Kronvall talar med invånarna i byn om den vackra aprildagen för 25 år sedan.

Också Vitryssland drabbades mycket hårt av Tjernobyls radioaktiva nedfall. Sköldkörtelproblemen och sköldkörtelcancefallen i Gomel (Homel) i Vitryssland steg nästan hundrafalt efter Tjernobyl. Kustkanalen besöker Gomel 1996.

För barn i Ukraina och Vitryssland ordnades på 1990-talet sommarläger i Finland. "Tjernobylbarnen" fick njuta av friskt och rent vatten med organisationen Hoppets stjärna.

Läs mera:

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet