Hoppa till huvudinnehåll

Motstridiga åsikter om Kiasma

Innan Kiasma öppnades i Helsingfors gick åsikterna isär om museets arkitektur. En del hyllar det djärva beslutet att anlita en amerikansk arkitekt, medan andra tycker byggnaden är anskrämlig. Och hur är det med konsten?

Då Kiasma byggdes reagerade flera på att arkitekten inte var en finländare, utan amerikanen Steven Holl. En del ansåg att ett museum i Finland borde ritas av en finländsk arkitek. Också museets närhet till Mannerheimstatyn upprörde många.

Men också mycket positivt hördes om Kiasma redan i ett tidigt skede. Museet skulle fungera som en blank yta för konsten och ljuset är en viktig del av byggnaden. Ett speciellt glas har använts i hela Kiasma för att bryta upp ljuset och göra det mjukare.

Finns det tillräckligt med inhemskt konst på Kiasma? Ett år efter att museet har öppnat tycker en del att utställarna inte ställer ut rätt saker. Varför finns det till expemel ingen permanent utställning med finländsk konst, undrar några. I det här klippet tittar reportern närmare på Kiasmas utställing av urban konst från Asien. Programmet handlar också om kontroversiell konst och vad som lockar publiken.

I dag sponsoreras många konstutställningar av olika företag. På Kiasma har bland annat Nokia fungerat som en av sponsorerna. Men hur påverkar relationen till företagsvärlden konsten? Får en sponsor påverka innehållet i en utsällning, eller gör det de kanske indirekt?

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.