Hoppa till huvudinnehåll

Rönnbärslampa

Rönnbärslampa

Ljus och belysning är väl något som är högaktuellt i höstmörkret, belysningen har många olika funktioner. En av dem är mysfaktorn, själv hör jag till dem som gärna omger mej med ljus i lämpliga doser, om det inte är fråga om att läsa eller jobba.
I naturen hittar vi en uppsjö av olika material som lämpar sej för lamptillverkning så valet var inte lätt denna gång heller, men eftersom vi har ett fantastiskt rönnbärsår i år så föll valet på – rönnbär!

Materiallista:

Owe och Matias fixar
  - Bordslampa, jag valde en ny men det går ju bra med vilken som helst, kanske du hittar en vacker lampfot på loppis.
  lampkupehållare
  konstgjorda videstjälkar, alternativt äkta vide
  metalltråd
  spoltråd, metall
  tunn metalltråd i lämplig färg, jag använde koppar
  torkade rönnbär
  tussilagoblad
  vanligt mjölklim
  spraymålarfärg, jag använde kopparfärg (till lampkupehållaren)

Torkning i vanlig ugn: sätt ugnstemperaturen på ca 50 grader, bred ut bären på en ugnsplåt (t.ex. tidningspapper under) sätt plåten i ugnen och lämna luckan på glänt. Låt stå över natten, kolla på morgonen och fortsätt torkningen om bären inte är torra.
Torkning i mikrovågsugn: Sätt bären på en tallrik med ett hushållspapper under, torka på hög effekt i ca 30sek åt gången, låt bären vila och kallna mellan varven, byt hushållspappret när det blir fuktigt. Håll på tills bären är torra.
Torkning i pannrum: Bred ut bären på ett papper (i en låda) låt torka i mörker, tar ca en vecka.

Verktyg som behövs:

  Synål
  Näbbtång
  Sekatör
  Pensel (till limmet)

Spoltrådarna i metall och järntråden kan köpas i hobbyaffärer.
Torkning av rönnbären:Torkning i mikrovågsrum- Börja med att torka rönnbären, det går förstås även att jobba med färska bär men då kan färgen bli vad den blir när bären torkar. De krymper ju också ihop en del när de torkar.
- Rönnbären kan torkas på flera olika sätt, det som allmänt gäller vid torkning är att ju snabbare processen går desto bättre blir färgen! Jag torkade mina bär i en torkmaskin för livsmedel, men torkning i vanlig ugn går även bra, eller i pannrum, etc.

Klä över lampfoten med tussilagoblad
Så här gör du:
1. Börja med att klä över lampfoten med tussilagoblad, sätt lim på rätsidan av tussilagobladen och vira bladet runt lampfoten. Låt gärna torka, i ett pannrum tar det ungefär ett par dygn innan bladen är torra. Har du inte tussilagoblad så går det att använda något annat material, t.ex. ett vackert strukturpapper som limmas på med tapetklister. Tanken är att göra lampfoten lite mera ”organisk”.

Böj ihop tre ringar från vilka rönnbärsgirlangerna hängs upp
2. Böj utav de konstgjorda videstjälkarna tre olika ringar som placeras inuti varann. Fäst ringarna på lamkupehållaren med hjälp av stödpinnar som böjts till av videstjälkarna. (Jag målade lampkupehållaren med kopparfärg för att det vita inte skulle lysa igenom!) Bind fast ringarna med hjälp av järntråd, spänn till med en näbbtång.

Trä rönnbären på järntråd till girlanger
3. Blöt upp de torra rönnbären och tillverka olika långa ”pärlband” genom att trä upp rönnbären på en tunn metalltråd, som hjälp använder jag en synål. Min lampskärm består av tre ringar med rönnbär inuti varann så jag gjord rönnbärsband i tre olika längder, 28 rönnbär, 20 rönnbär och 12 rönnbär. Till min lampkupa gick det åt ca 120 rönnbärsband.

Fäst rönnbärbanden i ringarna
4. Häng upp rönnbärbanden i ringarna, börja med den innersta ringen och de längsta banden. Banden kan vara lika långa eller i lite varierande längd enligt tycke och smak!
5. Sätt i en glödlampa, gärna ca. 15- 25W.

Det går åt en massa rönnbär...
Tips!
Alternativ till rönnbären: Pepparkorn, kryddnejlikor, träkulor och pärlor, små blad (rönnbärsblad, björkblad, el.dyl.).
Rönnbären kan med fördel lackas med vanligt spraylack, de får då en djupare färg och är lättare att damma av!
Många mysiga stunder i höstmörkret!

Rönnbärslampa

(Expert: Owe Salmela)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.