Hoppa till huvudinnehåll

Amerikaänkor och sverigeänkor

Vad räcker pengarna till
Vad räcker pengarna till Bild: YLE pengar,fattigdom,klimat

Har en kvinna rätt att få ersättning om hennes man lämnat henne för ett nytt liv i Sverige eller Amerika? Ett sådant dilemma ställs Peter Snagg inför i det här avsnittet.

Frågeställaren i veckans avsnitt av "Frågan är fri" har lämnats av sin make. Han har flyttat till Sverige eller Amerika. Men frågeställaren vill inte hitta sin försvunna make. Istället undrar hon om staten kan hjälpa henne och hennes åtta barn som bor i ett svårt nedgånget hus på landsbygden.

Andra frågor i avsnittet rör också penningfrågor. De handlar om ersättning för förlorad skörd eftersom den ätits upp av älgar. Avsnittets sista fråga rör invalidpenning åt blinda.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet