Hoppa till huvudinnehåll

Biedermeierstilen

I programmet "Två sekler kulturhistoria" tittar Ulla Gyllenberg närmare på kulturen både i Finland och utomlands från 1700-talet till det tidiga 1900-talet. Efter empirestilen prålighet kom den mer småborgerliga Biedermeierstilen. Kulturepoken hade sitt ursprung i Tyskland och kom att prägla kulturen i Europa under 1800-talet mitt.

Biedermeierstilen lade sin tyngdpunkt på familjen och familjelivet. Europa var relativt fattigt under perioden och stilen blev därför mera avskalad och enkel i jämförelse med de mer pråliga gustavianska- och empirestilarna.

Biedermeierstilen fick sitt namn efter pesudonymen för några skämttecknare i Tyskland som gjorde sig lustiga över småborgerligheten.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.